Erzincan’daki Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Türkiye’nin tek ters lale koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor ve bu koleksiyon, bilimsel çalışmalar açısından büyük bir öneme sahip. Bu koleksiyon, özellikle ters lale türlerinin korunması ve ıslahı konusunda önemli bir araştırma alanı sunuyor. Ziraat Mühendisi Meral Aslay’ın verdiği bilgilere göre, ters lalelerin kültüre alınması ve ıslahı için yapılan çalışmalar 2006 yılından itibaren devam etmekte. Bu çalışmalar, 4-7 yıl gibi uzun bir sürede melez türler elde etmeyi hedefliyor.
Ters lalelerin büyük çoğunluğu endemik türler olup, koruma altına alınmış ve çeşitli disiplinler tarafından yapılan araştırmalarla gelecek nesillerin kullanımına sunulmuş. Ayrıca, ters lale türlerinin toplanabilmesi için Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nden (BÜGEM) izin alınarak çalışma yapılabiliyor. Enstitüdeki ters lale koleksiyonu, Türkiye’nin farklı illerinden ve yurt dışından temin edilen toplam 38 türü barındırıyor.
Bu koleksiyon, doğa ve bitki koruma çalışmaları açısından oldukça önemli bir kaynak oluşturmakta ve bilim insanlarına, ters lale türlerinin korunması ve ıslahı konusunda derinlemesine araştırmalar yapma fırsatı sunuyor.