Yapı Ruhsatlarında Sert Düşüş: Türkiye Genelinde Yüzölçüm %24,7 Azaldı, Erzurum’da 37 Binaya Ruhsat Verildi

Yapı Ruhsatlarında Sert Düşüş: Türkiye Genelinde Yüzölçüm %24,7 Azaldı, Erzurum’da 37 Binaya Ruhsat Verildi
REKLAM ALANI
Yayınlama: 29.05.2025
9
A+
A-

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2025 yılı birinci çeyrek “Yapı İzin İstatistikleri” verilerine göre, inşaat sektöründe dikkat çeken bir daralma yaşanıyor. Ocak-Mart döneminde, Türkiye genelinde yapı ruhsatı verilen bina sayısı geçen yılın aynı dönemine göre %21,3 azaldı. Aynı dönemde daire sayısı %18,7 ve yüzölçüm ise %24,7 oranında düşüş gösterdi.

Erzurum’da 37 Binaya Ruhsat, 62 Binaya Kullanım İzni

Verilere göre Erzurum’da, 2025 yılının ilk üç ayında toplam 37 binaya yapı ruhsatı verildi. Bu binalarda yer alacak daire sayısı 1.460 olarak açıklanırken, toplam yüzölçüm 113 bin 133 metrekare oldu. Bu alanın 59 bin 725 metrekaresi konut, 24 bin 353 metrekaresi konut dışı, 29 bin 54 metrekaresi ise ortak kullanım alanı olarak belirlendi.

Aynı dönemde yapı kullanma izin belgesi alan bina sayısı ise 62 olarak kaydedildi. Bu binalardaki daire sayısı 504 olurken, toplam kullanım alanı 105 bin 922 metrekare olarak hesaplandı. Bu alanın 66 bin 962 metrekaresi konut, 19 bin 460 metrekaresi konut dışı ve 19 bin 500 metrekaresi ortak kullanım alanı şeklinde dağıldı.

İnşaat Sektöründe Daralma Sürüyor

Yapı ruhsatlarındaki düşüş, inşaat sektöründe yaşanan durgunluğun bir göstergesi olarak yorumlanıyor. Artan maliyetler, finansmana erişimdeki zorluklar ve talep daralması gibi faktörlerin bu azalmada etkili olduğu değerlendiriliyor.

Yetkililer, sektörün canlanması için yeni teşvik politikalarının ve uygun finansman modellerinin önemine dikkat çekerken, önümüzdeki çeyreklerde bu düşüşün devam edip etmeyeceği merak konusu.

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.