

Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunan Nazik Gölü, bu yıl kış mevsiminin uzun sürmesi ve etkili soğuklar nedeniyle buzlarını geç çözmeye başladı. Yaklaşık 40 kilometrekarelik alana sahip göl, normal şartlarda her yıl 3 ay boyunca tamamen donar. Ancak son yıllarda küresel ısınma ve iklim değişikliği etkisiyle buzların çözülme süresi kısalırken, bu yıl yoğun kar yağışı ve düşük sıcaklıklar çözülmeyi geciktirdi.
Yetkililer ve göl çevresinde yaşayan vatandaşlar, göl yüzeyinin yaklaşık yarısının çözülmeye başladığını, diğer yarısında ise kalın buz tabakasının hâlâ sürdüğünü belirtiyor. Özellikle Dilburnu ve Nazik köyleri kıyılarında çözülme gözlemlenirken, Ovakışla beldesi ile Gölgören ve Kırıkkaya köyleri sınırlarında buz tabakası kalınlığını koruyor.
Bölge halkı, kış mevsiminin uzun sürmesi ve hava sıcaklıklarının düşük seyretmesi nedeniyle Nazik Gölü’ndeki buzların tamamen çözülmesinin nisan ayı başına kadar sürebileceğini ifade ediyor.


