Atatürk Üniversitesi ile Erzurum Büyükşehir Belediyesi Arasında Üç Stratejik Merkez İçin İş Birliği

Atatürk Üniversitesi ile Erzurum Büyükşehir Belediyesi Arasında Üç Stratejik Merkez İçin İş Birliği
Ata Üni
Yayınlama: 24.09.2026
4
A+
A-

Erzurum’un akademik birikimi ile yerel yönetim gücü, kentin kültürel mirasını, tarihi değerlerini ve küresel vizyonunu geleceğe taşımak amacıyla önemli bir iş birliğinde buluştu. Atatürk Üniversitesi ile Erzurum Büyükşehir Belediyesi arasında, üniversite bünyesinde kurulması planlanan üç yeni Uygulama ve Araştırma Merkezi için kapsamlı iş birliği protokolleri imzalandı.

Atatürk Üniversitesi Rektörlüğünde gerçekleştirilen imza törenine Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu ile Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen katıldı.

İmzalanan protokoller kapsamında, Erzurum’un geleneksel mirasından yetiştirdiği önemli şahsiyetlere ve Türkiye’nin Afrika ile ilişkilerine kadar geniş bir alanda faaliyet gösterecek üç araştırma merkezinin çalışmalarının kurumsal olarak desteklenmesi hedefleniyor.

Üç Stratejik Araştırma Merkezi Faaliyete Geçecek

İş birliği kapsamında Atatürk Üniversitesi bünyesinde Âşıklık Geleneği Uygulama ve Araştırma Merkezi, İbrahim Hakkı Erzurumî Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Türkiye-Afrika İlişkileri Araştırma ve Uygulama Merkezinin hayata geçirilmesi planlanıyor.

Âşıklık geleneği akademik çalışmalarla yaşatılacak

Âşıklık Geleneği Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Anadolu’nun ve Erzurum’un önemli somut olmayan kültürel miras unsurlarından biri olan âşıklık geleneğinin araştırılması, belgelenmesi, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amaçlanıyor.

Merkez bünyesinde yürütülecek akademik çalışmalarla Erzurum’un âşıklık kültürünün farklı yönleriyle ele alınması ve bu alandaki bilimsel birikimin artırılması hedefleniyor.

İbrahim Hakkı Erzurumî’nin mirası araştırılacak

İbrahim Hakkı Erzurumî Uygulama ve Araştırma Merkezi ise Erzurum’un yetiştirdiği önemli mütefekkir, âlim ve mutasavvıf İbrahim Hakkı Hazretleri’nin bilimsel, edebi ve felsefi mirasını konu alacak.

Merkez aracılığıyla İbrahim Hakkı Erzurumî’nin eserleri ve düşünce dünyasının ulusal ve uluslararası düzeyde araştırılması, akademik çalışmaların desteklenmesi ve bu mirasın daha geniş çevrelere ulaştırılması planlanıyor.

Türkiye-Afrika ilişkilerine Erzurum’dan akademik katkı

Türkiye-Afrika İlişkileri Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Türkiye’nin Afrika kıtasıyla giderek gelişen ilişkilerine akademik ve sosyo-kültürel katkı sunulması hedefleniyor.

Merkez kapsamında Türkiye-Afrika ilişkilerinin siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel ve akademik boyutlarının ele alınacağı çalışmalar yürütülmesi ve bölgesel-küresel ölçekte araştırmalara zemin oluşturulması öngörülüyor.

Hacımüftüoğlu: “Değerlerimizi evrensel boyuta taşıyoruz”

İmza töreninde konuşan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, üniversite ile yerel yönetim arasındaki iş birliğinin Erzurum açısından önemli bir kazanım olduğunu belirtti.

Hacımüftüoğlu, Atatürk Üniversitesi olarak yalnızca bilimsel üretimle sınırlı kalmadıklarını, kentin ve ülkenin tarihi, kültürel ve stratejik değerlerini araştıran ve evrensel ölçekte görünür kılan bir anlayışla hareket ettiklerini ifade etti.

Üç merkezin Erzurum Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle daha güçlü ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşacağını belirten Hacımüftüoğlu, iş birliğine katkılarından dolayı Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve belediye çalışanlarına teşekkür etti.

Sekmen: “Akademiye desteğimiz artarak sürecek”

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise Erzurum’un kültür, bilim ve medeniyet açısından önemli bir şehir olduğunu belirterek, yerel yönetim olarak akademik çalışmalara verdikleri desteği sürdüreceklerini söyledi.

Atatürk Üniversitesi ile farklı alanlarda ortak çalışmalar yürütmekten memnuniyet duyduklarını ifade eden Sekmen, âşıklık geleneğinin yaşatılması, İbrahim Hakkı Erzurumî’nin mirasının gelecek nesillere aktarılması ve Türkiye-Afrika ilişkilerine Erzurum’dan akademik katkı sunulmasının önemine dikkat çekti.

Sekmen, iki kurumun kurumsal kapasitesi ile bilimsel potansiyelini bir araya getiren protokollerin Erzurum için hayırlı olmasını diledi.

Protokoller yasal dayanaklara göre hazırlandı

İmzalanan iş birliği protokollerinin 5393 Sayılı Belediye Kanunu, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kararları doğrultusunda hazırlandığı belirtildi.

Oluşturulan iş birliği modeli kapsamında araştırma merkezlerinin gerçekleştireceği projeler, saha çalışmaları, akademik yayınlar ve kurumsal faaliyetlerin Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenmesi planlanıyor.

Atatürk Üniversitesi ile Erzurum Büyükşehir Belediyesi arasındaki iş birliğinin, Erzurum’un kültürel mirasının korunması, akademik çalışmaların güçlendirilmesi ve kentin ulusal ve uluslararası ölçekteki görünürlüğünün artırılmasına yönelik yeni çalışmaların önünü açması bekleniyor.

İmza töreni, karşılıklı iyi niyet temennilerinin ardından sona erdi.

 

 

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.