

Cumhuriyetimizin 102. yılı onuruna Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan “100+2 Süreli Müze Sergileri Projesi” kapsamında, Erzurum Müzesi ev sahipliğinde hazırlanan “3 Bin Yıl Önce: Demir Çağ’da Erzurum” sergisi 19 Şubat 2025 tarihinde ziyarete açıldı.
144 eserden oluşan koleksiyonda, Demir Çağ döneminde Doğu Anadolu’da yaşamış toplumların gündelik hayatına, üretim biçimlerine ve estetik anlayışına ışık tutan eserler yer alıyor. Eserlerin tamamı Erzurum Müzesi envanterinde yer almakta olup, büyük kısmı ilk kez ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.
Serginin açılışına Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Bora Dündar, Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Yer, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Çiğdem, Erzurum Müze Müdürü Hüsnü Genç ve çok sayıda davetli katıldı.
Açılışta konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Yer, müzelerin yalnızca sergi alanları değil, aynı zamanda eğitim, araştırma ve kültürel bilinçlenme merkezleri olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Erzurum gibi tarihî zenginliğiyle ön plana çıkan bir şehirde, müzelerimizin rolü daha da büyük. Bu sergiyle hem kadim tarihimize ışık tutuyor hem de toplumumuzun kültürel hafızasını güçlendiriyoruz. Unutmayalım ki, geçmişi bilmeyen, geleceğini inşa edemez.”
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Bora Dündar ise serginin tematik kapsamına dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:
“Bu eserler sadece arkeolojik objeler değil, 3 bin yıl önce insanın doğayla mücadelesini, üretkenliğini ve estetik anlayışını ortaya koyan yaşam izleridir. Madenden silaha, kemikten aletlere kadar her bir parça, bu coğrafyada yaşayan insanın hayatla kurduğu bağı yansıtmaktadır.”
Serginin küratörlüğünü üstlenen arkeolog Doç. Dr. Gülşah Altunkaynak, açılış sonrasında eserler hakkında davetlilere kapsamlı bilgi verdi.
“3 Bin Yıl Önce: Demir Çağ’da Erzurum” sergisi, Temmuz 2025 sonuna kadar Erzurum Müzesi’nde ziyaret edilebilecek.





