Cumhuriyet’in 102. yılı kapsamında yürütülen “102 Sergi Projesi” çerçevesinde Erzurum Arkeoloji Müzesi’nde açılan sergide, 5 bin 500 yıllık geçmişe sahip Karaz kültürüne ait 159 eser ziyarete açıldı.
“Doğu Anadolu’da Kadim Bir Kültür: Karaz” başlıklı sergide, Erzurum başta olmak üzere Karaz kültürünün izlerine rastlanan 8 ilden getirilen arkeolojik eserler ilk kez bir arada sergileniyor. Pişmiş toprak, kemik ve taştan yapılmış eserler, bölgenin en eski yerleşim kültürünü gözler önüne seriyor.
Serginin küratörlüğünü, Erzurum Arkeoloji Müzesi Müdürü Hüsnü Genç ile Atatürk Üniversitesi’nden arkeolog Doç. Dr. Gülşah Altunkaynak üstlendi. Sergi, 1942 yılında Karaz kültürünü ortaya çıkaran kazıları gerçekleştiren arkeolog Hamit Zübeyir Koşay’a ithaf edildi.
Sergiyle eş zamanlı düzenlenen bilimsel sempozyumda konuşan Prof. Dr. Mehmet Işıklı, Karaz kültürünün yaklaşık 5 bin 500 yıl öncesine uzandığını belirterek, “Karaz bu bölgenin en kadim kültürü. Tarım ve hayvancılıkla geçinen halklar çok zengin bir kültürel miras bırakmış. Bu mirasın en güzel örneklerini Erzurum’da sergiliyoruz” dedi.
Karaz kültürü, Doğu Anadolu, Transkafkasya, Azerbaycan ve Kuzeybatı İran’ı kapsayan geniş bir coğrafyaya yayılmış durumda. İlk olarak Sovyet arkeolog Boris Kuftin tarafından tanımlanan bu kültür, arkeoloji literatüründe Kura-Aras Kültürü olarak da biliniyor.
Ziyaretçilerini tarih öncesine götüren sergi, Erzurum Arkeoloji Müzesi’nde gezilebilecek.








