Türkiye’nin en yüksek noktası olan **Ağrı Dağı**, etkisini artıran sıcak hava dalgası nedeniyle tehlikeli bir doğa olayıyla karşı karşıya kaldı. Güneşin etkisiyle ısınan ve yapısı bozulan kayalar yerinden koparak yamaçlardan aşağı yuvarlandı. Büyük gürültülerle düşen kayalar, bölgede yoğun toz bulutlarının oluşmasına neden oldu.
Olay, hem görsel açıdan dikkat çekici bir manzara ortaya koyarken hem de bölgede bulunan dağcılar ve ziyaretçiler için ciddi tehlike oluşturdu. Dağın eteklerinde çekilen görüntülerde, parçalanan kaya kütlelerinin hızla aşağıya doğru yuvarlandığı ve zaman zaman geniş alanlara yayılan toz bulutları oluşturduğu görülüyor.
Yerel dağ rehberi Cuma Saltık, yıllardır bölgede bulunduğunu ancak ilk kez böyle bir manzarayla karşılaştığını belirterek, “Küresel ısınma, doğanın dengesini ciddi şekilde etkiliyor. Ağrı Dağı’nda bile bu değişimi açıkça görmeye başladık,” ifadelerini kullandı.
Uzmanlar, sıcak hava dalgalarının yüksek dağlık alanlarda da etkili olmaya başlamasının, iklim değişikliğinin somut bir göstergesi olduğunu vurguluyor. Isınan kayaların genişleyip çatlamasıyla başlayan bu süreç, zamanla büyük kaya parçalarının kopmasına yol açıyor. Bu tür olayların ilerleyen yıllarda daha sık yaşanabileceği belirtiliyor.
Ağrı Dağı’nda yaşanan bu olay, iklim krizinin yalnızca deniz seviyesindeki alanlarla sınırlı kalmadığını; yüksek irtifalarda da etkisini hissettirdiğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Screenshot
