

Mehmet Lütfi Budak, Hace Muhammed Lütfi Efendi veya halk arasında yaygın söylendiği şekliyle Alvarlı Efe (1868-1956) Türk imam, sufi ve şairidir. Nakşibendi ve Kadiri tarikatlerinde şeyhtir. 1868 yılında Erzurum’un Pasinler ilçesine bağlı Kındığı (Altınbaşak) köyünde dünyaya gelen Budak, hayatı boyunca Nakşibendi ve Kadiri tarikatlarının önde gelen isimlerinden biri olarak hizmet verdi.
Budak, 1889 yılında Hasankale’nin Sivaslı Camii’nde imamlığa başladı ve kısa süre sonra Nakşibendi şeyhi Muhammed Küfrevi’den hilafet aldı. Tasavvuf eğitimini hem Nakşibendi hem de Kadiri yollarında sürdüren Budak, Tillo’da Şeyh Nur Hamza’dan Kadiri icazeti alarak çok yönlü bir dini rehber olarak tanındı.
I. Dünya Savaşı sırasında Erzurum’un Rus işgali döneminde Dinarkom köyünde imamlık yapan Budak, savaşta aktif olarak yer almak istemesine rağmen ordudan izin alamadı. Ancak Ermeni mezalimine karşı köylülerle organize ettiği milis kuvvetleriyle bölgesini savundu. Savaşın sona ermesinin ardından Hasankale’nin Alvar köyünde uzun yıllar imamlık yaptı.
Budak, hayatı boyunca beş kez evlenmiş, çocuklarından yalnızca Hacı Seyfeddin Efendi kendisinden sonra yaşamıştı. 1947, 1949 ve 1950 yıllarında üç kez hacca giderek dini vecibelerini yerine getirdi.
Anadili Türkçe olan Budak, Arapça, Farsça ve Kürtçe’yi de iyi derecede bilerek tasavvuf şiirleri kaleme aldı. Vefatının ardından şiirleri oğlu tarafından Hulasat’ul Hakayık adıyla kitaplaştırıldı.
Alvarlı Efe, 12 Mart 1956 tarihinde Erzurum’da hayatını kaybetti ve kabri Alvar Köyü’ndedir. Budak’ın hayatı, tasavvuf, edebiyat ve dini hizmet alanında örnek bir şahsiyet olarak hafızalarda yerini koruyor.
