

Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin kent tarihinde bir ilki gerçekleştirerek düzenlediği **Erzurum Kahvaltı Festivali**, Havuzbaşı’nda büyük bir coşkuyla gerçekleşti. Festivalde, Erzurum’un zengin mutfak kültürünü yansıtan toplam **55 yöresel ürün** ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
Festivalin açılışında konuşan Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri **Zafer Aynalı**, Erzurum’un binlerce yıl boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir şehir olduğunu ve bu zenginliğin mutfağa da yansıdığını belirtti. Antalya Belek Üniversitesi Rektör Yardımcısı **Prof. Dr. Oğuz Özyaral**, coğrafi işaretli ürünlerin korunmasının önemine dikkat çekerek, Erzurum’un mutfağının Türkiye ve dünya çapında tanıtılması gerektiğini söyledi.
Erzurum Ticaret Borsası Başkanı **Hakan Oral**, kahvaltı kültürüne ait 23 ürünün coğrafi işaret tescilini yaptıklarını ve sürecin devam ettiğini belirtti. Yakutiye Belediye Başkanı **Mahmut Uçar** ve Yakutiye Kaymakamı **Tuncay Kaldırım** ise kentte gastronomi alanında tescillenen ürün sayısının 60’a ulaştığını vurguladı.
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı **Öcal Oğuz**, Erzurum’un UNESCO Şehirler Ağı Ulusal Listesi’ne girmesinin kentin kültürel değerleri için büyük önem taşıdığını ifade etti. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı **Mehmet Sekmen** ise 2025 itibarıyla Erzurum’un UNESCO Gastronomi Şehri unvanını almaya hak kazandığını duyurdu.
Başkan Sekmen, Erzurum kahvaltısının 27’si coğrafi işaretli olmak üzere 55 kalem üründen oluştuğunu belirterek, bu ürünlerin şehrin kültürel hafızasını yansıttığını söyledi. Festival, Erzurum’un gastronomi alanındaki potansiyelini ulusal ve uluslararası platformlarda daha da görünür kılmayı hedefliyor.
Festival boyunca protokol üyeleri ve vatandaşlar, Erzurum’un eşsiz kahvaltılık lezzetlerini tatma fırsatı buldu.







