

Erzurum’un Aşkale ilçesinde son yıllarda ayçiçeği ve mısır üretimi dikkate değer şekilde artış gösterdi. Bölgedeki çiftçiler, yüksek verim ve pazardaki güçlü talep nedeniyle bu ürünlere yönelirken, ayçiçeği yağı ve mısırın yem ile gıda sanayinde kullanılması üreticilerin gelirini önemli ölçüde artırıyor.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder Çalmaşur, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Aşkale ve Aziziye bölgelerinde 6-7 yıl önce genellikle hububat yetiştiriliyordu ve bölge genel olarak kıraçtı. Ancak, iklim değişiklikleri ve aşırı sıcaklıklar sebebiyle sulama sistemlerinin devreye girmesiyle birlikte ayçiçeği ve mısır gibi endüstriyel bitkilerin ekiminde gözle görülür bir artış yaşanıyor. Bizler de alternatif bitkilerin yetiştiriciliğine başladık. Özellikle sılajlık mısır hayvancılığa büyük katkı sağladı. Tüm çiftçilerimize bol kazançlar diliyorum ve alternatif bitkilerin yetiştirilmesini tavsiye ediyorum” dedi.
Üreticiler ise ekim ve hasat dönemlerinde tarım işçiliğinin artmasının bölge ekonomisine olumlu katkı sağladığını, ayrıca ekim nöbeti uygulaması sayesinde toprak verimliliğinin korunduğunu ve tarımsal sürdürülebilirliğin güçlendiğini vurguladı.


