

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde kuş cenneti olarak bilinen Arin Gölü, ani sıcaklık artışıyla birlikte görsel açıdan etkileyici bir doğa olayına sahne oldu.
Kış boyunca kalın buz tabakasıyla kaplı olan göl, havaların ısınmasıyla çözülmeye başladı. Rüzgârın etkisiyle hareket eden buz kütleleri, dalgalarla kıyıya sürüklendi ve sahil boyunca metrelerce uzunlukta yığınlar oluşturdu. Bazı noktalarda buz yığınlarının yüksekliği bir metreyi aşarken, sahil şeridi adeta doğal bir sanat galerisine dönüştü.
Bölgeye gelen fotoğraf tutkunları ve doğaseverler, buzların oluşturduğu bu sıra dışı görüntüleri fotoğraflama fırsatı buldu. Yerel halktan Ünal Emen, ortaya çıkan manzarayı “hem sürpriz hem de görsel açıdan büyüleyici” olarak nitelendirdi.
Uzmanlar, bu tür buz hareketlerinin özellikle sığ ve kapalı göllerde bahar aylarında sıkça gözlendiğini belirtiyor. Ancak yetkililer, bu yıl sıcaklık artışının ani olması nedeniyle hareketin daha kısa sürede ve yoğun biçimde gerçekleştiğini ifade ediyor.
Arin Gölü, her yıl kış aylarında donan yüzeyi ve bahar aylarında ortaya çıkan bu doğal olaylarıyla hem doğa gözlemcileri hem de fotoğrafçılar için önemli bir gözlem alanı olmaya devam ediyor.
