93 Harbi’nin Meçhul Şehidine Vefa: Erzurum Ovası’ndaki Mezar Yenilendi

93 Harbi’nin Meçhul Şehidine Vefa: Erzurum Ovası’ndaki  Mezar Yenilendi
Ata Üni
Yayınlama: 12.08.2026
Düzenleme: 12.08.2026 10:41
17
A+
A-

Erzurum’un Aziziye ilçesinde, Tınazlı ve Yarımca mahalleleri arasında tarlaların ortasında tek başına bulunan ve halk arasında “Garip Mezar” olarak bilinen 93 Harbi şehidinin kabri, İstanbul’da yaşayan bir hayırseverin desteğiyle yenilendi.

Erzurum merkeze yaklaşık 11 kilometre mesafede bulunan mezarın kitabesinde yalnızca “Hicri 1293 Şehidi” ifadesi yer alıyor. Kimliği ve memleketi bilinmeyen şehidin, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda, halk arasında bilinen adıyla 93 Harbi’nde şehit düştüğü değerlendiriliyor.

Yaklaşık 149 yıldır Erzurum Ovası’nda sessizce varlığını sürdüren mezar, daha önce kamuoyuna yansıyan haberlerle gündeme gelmişti. Haberlerin ardından Tınazlı Mahallesi sakinleri mezarın çevresindeki otları temizleyerek bakımını yaptı. Mezarın boyanmasının ardından başına Türk bayrağı da dikildi.

Hayırseverden anlamlı destek

Mahalle sakinlerinin başlattığı vefa çalışması, bu kez İstanbul’da yaşayan bir hayırseverin desteğiyle devam etti. Hayırsever tarafından meçhul şehidin eski mezar taşı yenilenerek mermerden yeniden yaptırıldı. Mezarın başına da Türk bayrağı dikildi.

Yapılan çalışma sayesinde yıllardır sade ve bakımsız görüntüsüyle dikkat çeken şehit kabri daha düzenli bir görünüme kavuştu.

“Geçerken dua ederiz”

Mezarın bulunduğu güzergâhı köylerine giderken kullandıklarını belirten bölge sakinlerinden Murtaza Kaya, ismi bilinmeyen şehide yıllardır dua ettiklerini söyledi.

Kaya, yapılan çalışmadan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Köyün yanında gördüğümüz ismi bilinmeyen şehidimiz. Geçerken sürekli dua ederiz. Son gördüğümde mezarın mermerle yenilendiğini gördüm. Yapana çok teşekkür ediyoruz. Allah onlardan razı olsun. Yapılan haberlerden sonra böyle güzel bir çalışma yapılması bizi çok mutlu etti” dedi.

Sessiz bir şehidin hatırası yaşatılıyor

Kimliği bilinmese de mezarı başında dalgalanan Türk bayrağı ve yenilenen mezar taşı, yaklaşık bir buçuk asır önce Erzurum topraklarında hayatını kaybeden bir askerin hatırasını yaşatıyor.

Mahalle sakinlerinin duyarlılığı ve hayırseverin desteğiyle yenilenen “Garip Mezar”, 93 Harbi’nde hayatını kaybeden ve adı tarihe geçmeyen binlerce askerin hatırasına da sessiz bir vefa örneği olarak Erzurum Ovası’nda varlığını sürdürüyor.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.